marți, 11 februarie 2014

Tichetele de masa, tichetele de vacanta sau tichetele de cresa

Tichetele de masa, tichetele de vacanta sau tichetele de cresa reprezinta o solutie de tip "win-win" atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Pe de o parte, se reuseste fidelizarea angajatilor, iar pe de alta parte angajatorii beneficiaza de un avantaj fiscal, pentru ca aceste beneficii nu sunt incluse in baza de calcul pentru contributiile sociale, fiind scutite de la plata taxelor salariale.

Pe piata din Romania, tichetele de masa au o istorie de aproximativ 15 ani. Sistemul tichetelor de masa dateaza insa din anii '50, cand a aparut in Marea Britanie. Franta a fost prima tara care a adoptat o lege a tichetelor de masa.

Tichetele de masa sunt destinate cheltuielilor de natura alimentara si pot fi utilizate in toate unitatile care lucreaza cu firmele emitente ale acestora, precum restaurante, magazine alimentare, supermarketuri, cantine, unitati de tip fast-food sau filme de catering.

Pe langa tichetele de masa, angajatorii pot oferi si tichete de vacanta, iar aceasta masura reprezinta o modalitate de dezvoltare a turismului romanesc. Ca si cele de masa, si tichetele de vacanta sunt insotite de facilitati fiscale pentru angajator.

Problema este ca firmele care vor sa acorde tichete de vacanta trebuie sa raporteze profit. In contextul crizei economice, multe firme au renuntat la acest bonus.

Si tichetele de cresa constituie o modalitate de fidelizare a angajatilor caracterizata de avantaj fiscal pentru firma care le acorda. In luna mai 2013, valoarea unui tichet de cresa a crescut de la 400 la 420 de lei, potrivit Ordinului Ministrului Muncii nr. 883 / 2013. In luna noiembrie 2013, a mai fost stipulata o majorare a acestora, astfel ca valoarea unui tichet de cresa a ajuns la 430 de lei.


Tichetele de cresa se acorda la cererea unuia dintre parinti sau tutorelui in grija caruia au fost incredintati copiii spre crestere. Aceste tichete se acorda numai angajatilor care nu beneficiaza de concediu sau de indemnizatia pentru cresterea copilului, care se plateste pana cand acesta implineste varsta de doi ani, respectiv trei ani in cazul copiilor cu handicap.